Değirmenbükü “Knidia Çiftliği”

 

Orhaniye’nin 90 km kuzeybatısında olan Knidos’un hemen yakınında olan ancak yolu biraz sapa ve engebeli Değirmenbükü’ne gidebilmeniz için Yazı Köyü’ne girmeden sağa doğru sapan toprak yoldan gitmelisiniz.

Değirmenbükü’nden özellikle bahsetme sebebimiz, Değirmenbükü’ne 700 m mesafedeki bir vadide yer alan ve Türkiye’nin ilk ekolojik tarım yapılan yerlerinden olan Knidia Çiftliği’ni sizlere anlatmak…

Knidia Çiftliği, 2005 yılından beri TATUTA projesinin bir parçası. TATUTA (Tarım-Turizm-Takas) projesi, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından yürütülen “Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi ve Gönüllü Bilgi, Tecrübe Takası” projesinin kısa adı.

TATUTA projesinin ana amacı; Türkiye’de ekolojik tarımla geçinen çiftçi ailelerine mali, gönüllü işgücü ve/veya bilgi desteği sağlayarak ekolojik tarımı teşvik etmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak.

WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms/ Organik Çiftliklerde Dünya Çapında Fırsatlar) güven ve takasa dayalı kültürel ve eğitsel deneyimleri teşvik ederek, sürdürülebilir bir küresel toplum inşa etmek için gönüllüler ile organik çiftlikleri bağlayan dünya çapında bir harekettir. Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, WWOOF’un Türkiye resmi temsilcisidir.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin ekolojik tarımı yaşatmaya çalışan çiftlikleri desteklemek amacıyla başlattığı bu çok değerli çalışmada aynı zamanda kent insanını kır yaşamı ve tarımsal faaliyetlerle buluşturmak da hedeflemektedir.

Projede sürdürülebilir ekolojik tarım ve yaşam tarzı için uğraş veren 60 civarında çiftlik yer almaktadır. İsteyenler bu çiftliklerde konaklayarak hem manevi, hem de maddi anlamda çiftliklerin varlıklarını devam ettirebilmelerine ve gelişmelerine katkıda bulunmaktadırlar.

Knidia Çiftliği, günlük yaşam alanının ve üzüm bağlarının bulunduğu 12 dönümlük bir arazide yer almakta. Çiftlik sınırları içinde 2  eski Rum taş bina yer alıyor.

Özüne sadık kalınarak restore edilen binalardan biri yağ sıkım atölyesi, diğeri ise yaşam alanı olarak kullanılmakta. Arazide hem sulama hem serinleme amaçlı havuz, bostan, şarap bağı ve meyve ağaçları ile birlikte bir de marangozhane yer alıyor.

Knidia’nın yer aldığı mevkide şebeke suyu ve elektrik bulunmuyor. Kullanım ve sulama suyu, çiftlik sınırları içinde yer alan doğal su kaynağından sağlanıyor. Gereken tüm enerji, güneş (güneş panelleri) ve rüzgardan (rüzgar gülü) faydalanarak temin ediliyor.

Gündemlerindeki proje ise sürekli akan kaynak suyundan da yararlanmak yoluyla enerji üretebilmek. Çiftliğe yakın farklı mevkilerde zeytinlik ve bademlik olmak üzere toplam 100 dönüme yakın arazi mevcut.

Yolu engebeli olsa da Knidia Çiftliğini görmenizi ve el emeği ile üretilen özel ürünleri olan zeytinyağı, harnup (keçiboynuzu) pekmezi, sabun, kabuklu datça bademi veya şaraptan almanızı öneririz.

Bize Ulaşın