Osmaniye & Marmaris Bal Evi

 

Orhaniye’nin yaklaşık 8 km güneydoğusunda yer alan Osmaniye doğayla kucak kucağa yaşayan ve arıcılığıyla meşhur bir köydür. Çam ağaçlarının yoğunluğu, köyde temel geçim kaynağının arıcılık olmasını sağlamaktadır.

Osmaniye köyünde üretilen çam balının ünü, 2. Muğla Uluslararası Arıcılık ve Çam Balı Kongresinde düzenlenen yarışmada en iyi kalitede üretim yapan arıcılar ve balların Osmaniye köyünden seçilmesiyle taçlanmıştır.

Arıcılık, bal ve arı ürünleri konusunda kalite bilincini arttırmak ve Osmaniye’nin dünyaca tanınır bir merkez haline getirmek amacıyla Marmaris Bal Evi’nin kurulmasına karar verilmiştir. 1 Temmuz 2011’de, Marmaris Kaymakamlığı ve Osmaniye Köy Muhtarlığı’nın desteği ile Mimar Ahmet Çağlar Erakalın tarafından hazırlanan mimari projenin inşaatına başlanmıştır.

2012 yılında inşaatı tamamlanarak faaliyete geçen Marmaris Bal Evi’ne Marmaris Ticaret Odası da destek vermektedir.

Marmaris Bal Evi’nde Osmaniye’li köylü kadınların yerel, otantik ve özgün ürünlerini sergileyebilecekleri teşhir alanları, arıcılıkla ilgili eğitimlerin düzenleneceği atölye ve toplantı salonları bulunmaktadır. AR-GE laboratuvarı ile bilimsel bir merkez konumunda olan Marmaris Bal Evi’nde arıcılık ve bal üretimi ile ilgili müzeyi ziyaret edebilirsiniz.

Türkiye, bal üretiminde dünya ilk 5 sıralaması içinde yer alırken, çam balı üretiminde ise 1. sırada bulunmaktadır.

Dünyadaki çam balı üretiminin %92’si Ege bölgesinde %8’i ise Yunanistan’da gerçekleştirilmektedir. Çam balı üretiminde Muğla’nın katkısı % 75, Marmaris’in ise % 30’a yakındır.

En lezzetli hakiki çam balının arılar tarafından nasıl üretildiğinin ilginç hikayesinin her aşamasını görerek öğrenmek için Osmaniye’deki Marmaris Bal Evi’ne mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz.

Bize Ulaşın